Zdá sa, že vo svojom prehliadači nemáš povolené cookies pre túto webovú lokalitu a z toho dôvodu tieto stránky NEBUDÚ fungovať správne! Preto by bolo vhodné povoliť cookies aspoň pre túto lokalitu a tak ti poskytneme všetky funkcie tak, ako sme ich naprogramovali.
Posledné diskusie na Aqua-Fish+
  1. Lubos204 na Chov Prísavníka Škvrnitého - Rozmnožovanie, Kŕmenie, Starostlivosť, Obr& dňa
  2. Blahoslav_Jurina na Ako rozmnožovať a starať sa o Cichlazomu zebrovitú dňa …zobraz viacero z posledných diskusií
  3. Matus156 na Chov Prísavníka Škvrnitého - Rozmnožovanie, Kŕmenie, Starostlivosť, Obr& dňa
  4. Richard555 na Ako rozmnožovať a starať sa o Cichlazomu zebrovitú dňa
  5. Wittman1942 na Informácie pre správny odchov Gupky (Poecilia reticulata) a o jej rozmnožovaní dňa
  6. rocki123456789 na Chov Prísavníka Škvrnitého - Rozmnožovanie, Kŕmenie, Starostlivosť, Obr& dňa
  7. Petzo na Chov Korytnačiek - Potreby, tipy a návody dňa
  8. Larasfish na Návod ako chovať Molinézie čierne, tiež známe ako Black molly dňa
  9. aurelius na Článok a fórum o chove Karasa závojového dňa
  10. Wocap na Článok a fórum o chove Kreviet Amano (Cardinia japonica) dňa

Osvetlenie pre akváriové rastliny

Úvod

Jednou z najdiskutovanejších otázok za posledné roky je "aké je správne osvetlenie pre moju nádrž s rastlinami". V podstate jednoduchá odpoveď neexistuje. Je dokázané, že ryby sú spokojnejšie v zarastenej nádrži, ich sfarbenie sa v takej nádrži zvýrazní a budú sa tam cítiť omnoho bezpečnejšie ako v nádrži bez rastlín, čiže je potrebné rastliny úspešne vypestovať.

Takže pre začiatok sa vráťme o krok naspäť a položme si otázku, prečo rastliny potrebujú svetlo. Rast rastlín je úzko spätý s procesom nazývaným fotosyntéza. Je to komplikovaný proces, preto mi dovoľte, aby som vám ho vysvetlil.

Fotosyntéza je proces, v ktorom rastliny potrebujú premeniť oxid uhličitý a vodu na kyslík a glukózu, ktorá vyživuje bunku. Rovnicou tohoto procesu je:

6CO2 6H2O slnečné žiarenie = C6H12O6 6O2

Rovnica môže byť pre vás mätúca, a tak jednoducho povedané počas denného svetla rastliny vstrebávajú CO2 vyprodukovaný dýchaním rýb a vodu, aby ich premenili na kyslík a glukózu, ktorá bunku zásobuje energiou na rast. V noci je proces opačný, rastliny absorbujú kyslík a vylučujú CO2. To je hlavný dôvod, prečo chovatelia so zarastenými nádržami vypnú na noc systémy na výrobu CO2. Ak by ich nevypli, v nádrži by bol prebytok CO2 a nedostatok kyslíka, čo by nebolo vhodné ani pre ryby ani pre rastliny.

Do akvária nie je možné dodať dostatok slnečného žiarenia na spustenie fotosyntézy, preto sa využíva umelé slnečné žiarenie vo forme akváriového osvetlenia.

Pre normálny rast rastlín sa odporúča silné svetlo, no aby sa všetko skomplikovalo, existujú tri základné skupiny rastlín, ktoré vyžadujú rozdielnu silu svetla. Keď kupujete rastliny, pre každý typ by ste mali dostať informácie o množstve potrebného svetla, napríklad slabé svetlo, stredné svetlo a silné svetlo.

Pre nezarastené akváriá je dostatočné osvetlenie dodané priamo s akváriom, keďže chovateľ potrebuje svetlo len na to, aby lepšie vynikli farby rýb. No keď do nádrže pridáme rastliny je nevyhnutné silnejšie svetlo. Aby som bol voči výrobcom akvárií spravodlivý, treba dodať, že mnohí z nich zaregistrovali dopyt pre silnejšie osvetlenie, a preto ho zahŕňajú do štandardnej výbavy akvária v modernejších setoch.

Väčšina chovateľov sa zhodne, že všeobecným pravidlom pre osvetlenie je 2-3 watty na 4.5 litra.

Žiarovky a žiarivky sú označené množstvom wattov, no pri výbere vhodného osvetlenia by ste do úvahy mali brať aj ostatné hodnoty.

Wattový výkon

Wattový výkon žiariviek a žiaroviek závisí na veľkosti akú kúpite, toto platí najmä pri žiarivkách, u ktorých sa s wattmi zväčšuje aj samotná dĺžka žiarivky. 18 wattová žiarivka je normálne 60cm dlhá, pričom 54 wattová má dĺžku 122cm a tak ďalej.

Wattový výkon je množstvo elektrickej energie, ktorú svetlo použije. Rozdielne svetelné systémy produkujú rozdielne množstvo svetla s rovnakým wattovým výkonom. Všeobecne platí, že tie známejšie produkujú kvalitnejšie osvetlenie za mierne vyššiu cenu.

Pamätajte, že svetelná jednotka, ktorá používa štyri 54 wattové žiarivky, spotrebuje 216 W elektrickej energie (4x54). Väčšie jednotky budú nákladnejšie než tie menšie, čo sa spotreby týka.

Lumeny

Lumeny sú v podstate množstvo svetla, ktoré žiarovka alebo žiarivka vytvorí, táto informácia bývala dosť zreteľne vyznačená na obaloch, no dnes nie je pri kúpe až také ľahké túto informáciu nájsť. Svetlo s vysokou hodnotou lumenu sa ľudskému oku javí veľmi jasné, jediný problém je, že oko zachytí väčšinu svetla v zelenom spektre. Keďže rastliny potrebujú svetlo silné najmä v červenom a modrom spektre, rastliny zo svetla nemusia benefitovať, aj keď nám sa nádrž môže zdať dobre osvetlená.

Kelvinové hodnoty

Kelviny definujú farebné spektrum, v ktorom je žiarovka alebo žiarivka najsilnejšia. Morské živočíchy ako koraly a mikroriasy potrebujú na rast veľa modrého svetla, čiže je pre ne vhodné osvetlenie s vysokou hodnotou kelvinov; sladkovodné spoločenstvá zas potrebujú červené spektrum svetla, a preto ich hodnota kelvinov bude nižšia, keďže koncentrácia svetla prechádza od modrej k červenej.

Spočiatku boli k akváriám pridávané obyčajné žiarovky, ktoré však boli dobré jedine na osvetlenie rýb. Časom trh ovládlo fluorescentné osvetlenie, ktoré dalo chovateľom väčšiu možnosť výberu. Žiarivky simulujúce denné svetlo boli vyvinuté pre silné, jasné osvetlenie, žiarivky na rast rastlín pre zarastené akváriá, a aktinické osvetlenie pre morské nádrže.

Nasledujúci krok je uviesť na trh jednotky, ktoré by produkovali viac svetla na rovnaké veľkosti jednotiek. Žiarivky T8 sú rovnako dlhé ako obyčajné žiarivky, no produkujú viac svetla, čo potom viedlo až k žiarivkám T5, ktoré produkujú ešte viac svetla než T8.

Tieto svetelné jednotky sú akurát pre nádrže štandardnej hĺbky, no niektoré modernejšie nádrže sú hlbšie, preto pár vlastníkov zarastených nádrží začínajú používať závesné jednotky z kovových halidov, ktoré produkujú svetlo dosahujúce väčšie hĺbky.

Hlavnou vecou, ktorú si treba zapamätať pri výbere správneho osvetlenia je vybrať správne farebné spektrum. Veľmi jasné svetlo nemusí byť výhodné pre rastliny, ktoré si potrpia na červené spektrum. Pre také rastliny by som volil hladinu kelvinov nižšiu ako 10 000K, a pre morské jedince, ktoré potrebujú modré spektrum by som použil žiarivky s 20 000K.

Pri rozhodovaní berte do úvahy hĺbku aj dĺžku nádrže.

Kritickým bodom pri osveľovaní nádrže je aj dĺžka času osvetlenia. Väčšina majiteľov akvárií s rastlinami osvetľuje nádrž 10-12 hodín za deň. Toto pravidlo však nie je pevné z niekoľkých dôvodov; každé akvárium má rôzne potreby, čo platí pre jednu nádrž, nemusí platiť aj pre druhú.

Príliš dlhé osvetlenie je zodpovedné za rast rias, ktoré v nádrži nie sú žiadanými hosťami. Pre rast rastliny je vo vode potrebné dostatočné množstvo živín.

Živiny svetlo = riasy

Existuje niekoľko spôsobov ako zastaviť rast rias, tým zrejmým je znížiť množstvo prebytočných živín pridaných do vody. Ďalšie dva spôsoby sú znížiť dĺžku osvetlenia akvária aspoň o hodinu a uvidíte, aký veľký vplyv to bude mať na rast rias alebo na ich úplné odstránenie. Iný starý trik je vypnúť svetlo na hodinu počas dňa, čo preruší kolobeh rastu rias a následne predíde ich opätovnému objaveniu sa.

Ako sa spomínalo predtým, rozlišné rastliny majú rozlišné požiadavky na svetlo, takže vo svojej nádrži skúste skombinovať rastliny s rovnakými potrebami. Načo by ste investovali do silnej svetelnej jednotky, ak vaše rastliny potrebujú slabé svetlo. Rýchle pátranie na internete by vám malo poskytnúť potrebné informácie, no zhruba vám pomôže aj nasledujúci sprievodca:

  • slabé svetlo - Cryptocorynes, Java Fern, Javský Mach
  • stredné svetlo - Sagittaria, Echinodorus
  • silné svetlo - Cabomba, Salvinia, Lemma

Ak sa vám zdá, že rastliny majú viac svetla, akoby mali mať, skúste pridať plávajúce rastliny ako Salvinia, ktoré by trochu svetla zablokovali, iný spôsob je nasadiť rastliny do tieňu ostatných rastlín.

Teraz sa pozrime na dostupné svetelné jednotky alebo na jednotky rozšírené v minulosti:

Obyčajné žeraviace sa žiarovky

Obyčajné žiarovky sú predchodcom všetkých moderných tipov. V začiatkoch chovu rýb to bola jediná možnosť, a v tých časoch to bolo niečo úžasné, keď mohla byť nádrž osvetlená a ryby zvýraznené. Bolo to však neekonomické; energia potrebná na vytvorenie svetla bola vysoká v porovnaní s novšími jednotkami a žiarovky sa vtedy prudko ohrievali, čím sa zvyšovalo vyparovanie vody z nádrže. V jednom z mojich prvých akvárií mnoho mesiacov dozadu som mal 15 wattovú žiarovku (bola to len 50 litrová nádrž) a na moje prekvapenie sa v ňom veľmi darilo rastlinám Java fern a Amazon sword. Len neskôr som zistil, že to boli rastliny s požiadavkami na slabé svetlo. Tieto žiarovky vždy svietili kus skreslene, a preto aj ich hladina kelvinov bola veľmi nízka.

Dnes sa viac pre menšie sety používajú halogénové žiarovky. Toto bol krok správnym smerom, no aj tak sú tieto žiarovky dosť neefektívne. Svetlo, ktoré produkujú je svetlejšie, ale stále nie je tak prirodzené ako ostatné typy osvetlenia.

Fluorescentné osvetlenie

Fluorescentné osvetlenie bolo veľkou inováciou v akváriovom osvetlení, šetrí energiou a je dostupná široká škála wattových výkonov a žiariviek s rôznymi kelvinovými hodnotami. To znamenalo dramatický nárast v počte rastlín možných dopestovať v akváriu. Väčšina pôvodných fluorescentných jednotiek pozostáva z dvoch žiariviek poháňaných oddeleným balastom, ktorý kvôli nadmernému ohrevu potrebuje ochladzovanie ventilátorom.

Ďalším krokom vo vylepšovaní osvetlenia bolo zoštíhlenie žiariviek, aby produkovali rovnaké svetlo s menším wattovým výkonom; týmto sa znížili náklady na energiu a bolo možné do niektorých jednotiek zahrnúť aj štyri žiarivky. Nové žiarivky boli známe ako T8 a boli rýchlo nasledované T5, čiže výber rastlín bol nekonečný. Nové štíhlejšie žiarivky sú poháňané elektronickým balastom, preto sú lepšou voľbou pre modernejšie jednotky.

Osvetlenie "Metal halide"

Osvetlenie "metal halide" je jedinou možnosťou, ako osvetliť rastliny spodných vrstiev v hlbokých nádržiach. Tieto jednotky sú zvyčajne natiahnuté na drôtoch ponad akvárium, takže je tým ich efekt ešte zosilnený. Čo sa spotrebovanej energie týka, nie sú veľmi lacné; niektoré jednotky používajú až 800 wattové žiarovky. Ich výhodou je, že zavesením ponad nádrž voda vytvára tiene a zvlnený efekt rovnako ako slnko v prírode.

Nech sa už rozhodnete pre hocijaké osvetlenie, je tu niekoľko krokov, na ktoré treba dbať.

Žiarovky alebo žiarivky časom stratia efektivitu, preto je ich potrebné vymeniť po 6-9 mesicoch.

Ak kúpite kompletnú nádrž aj s vybavením, skontrolujte či nepotrebujete osvetlenie na vyššej úrovni.

S osvetlením to neprežeňte, lebo ak je jednotka prisilná rastliny to spáli a ony umrú, časté je to najmä u plávajúcich rastlín.

Svetelné jednotky potrebujú elektrinu, ak je jednotka chybná, ihneď ju vymeňte; voda a elektrina nejdú dokopy.

Prosím, over si platnosť svojich prihlasovacích údajov. Ak u nás ešte nemáš účet, registruj sa zadarmo. Klikni tu pre zatvorenie tohto okna.

Bol si úspešne odhlásený! Toto okno sa automaticky zavrie!

Niečo sa pokazilo počas odosielania tvojej správy. Skús to znova, klikni tu, prosím!

Tvoja správa bola odoslaná, ďakujeme!

Stránka bola uložená, načítaj si znova, prosím!

Page has been created, you will be redirected now!

URL už existuje!

Cesta k fotke nie je unikátna!

Skutočne odstrániť túto stránku z databázy?

Stránka bola úspešne odstránená, teraz budeš presmerovaný!

Stránka nemohla byť odstránená!!

Táto konkrétna stránka nepovoľuje diskusiu. Skús nájsť článok, ktorý je tvojej rybke, rastlinke, alebo problému bližšie, pretože cez 99% našich stránok umožňuje diskusiu. Dôvod, prečo sme na tomto článku nepovolili diskusiu je ten, že je príliš obšírna. Ďakujeme za pochopenie! Klikni tu pre vyhľadávanie!

Naozaj odstrániť tento obsah zo stránky?

Skutočne odstrániť tento obrázok zo stránky?

Skutočne odstrániť tento obrázok zo stránky?

Vybraný komentár bol úspešne odstránený!

Vybraný obrázok bol úspešne odstránený!

Je potrebné zadať prihlasovacie meno, alebo emailovú adresu

Prístup k účtu bol obnovený, pozri si nové správy v tvojej emailovej schránke pre ďalší postup